3 september 2015
 

Gaza dreigt onleefbaar te worden 

 

De ontwikkelingsorganisatie van de VN, UNCTAD, heeft in een rapport over de ontwikkelingshulp aan het Palestijnse volk geconcludeerd dat bij het voortduren van de blokkade de Gazastrook in enkele jaren onleefbaar wordt.

 

Het rapport geeft een gedetailleerd overzicht van de ontwikkelingen van de economie, de gevolgen van de Israëlische blokkade, en andere elementaire voorwaarden om het gebied te kunnen laten overleven laat staan te laten opbloeien. Het staat uitgebreid stil bij wat het on-ontwikkeling noemt en verarming van de Gazastrook. De Israëlische blokkade wordt als hoofdoorzaak van deze situatie genoemd.

 

Daarmee sluit het rapport rechtstreeks aan bij een VN-rapport uit augustus 2012 dat de uitdrukkelijke titel had: “Gaza in 2020, a liveable place?

 

UNCTAD verwijst naar een overeenkomst uit 2005, de "Agreement on Movemment and Access” dat toen door Israël en de Palestijnse Autoriteit werd gesloten. UNCTAD noemt uitvoering van die overeenkomst een bescheiden begin om de nood van de bevolking in de Gazastrook te verlichten.