8 januari 2014
 

Pensioenuitvoerder PGGM beëindigt investeringen Israël 

Pensioenuitvoerder PGGM heeft per 1 januari 2014 besloten haar investeringen in vijf Israëlische banken te stoppen en deze banken op haar uitsluitingenlijst te plaatsen. De reden hiervoor is de directe betrokkenheid van deze banken in de financiering van de Israëlische nederzettingeneconomie. PGGM verwijst in een verklaring naar de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof uit 2004, die stelt dat ook medewerking aan de nederzettingeneconomie juridisch niet houdbaar is. Nederzettingen worden gebouwd in strijd met het internationaal humanitair recht.

 

United Civilians for Peace juicht het besluit van PGGM toe om het internationaal recht van toepassing te laten zijn op haar investeringen. PGGM laat daarmee zien een voorloper te zijn op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen en haar maatschappelijke rol serieus te nemen. "PGGM levert hiermee een goede bijdrage aan de discussie in het internationale bedrijfsleven over de toepassing van internationaal recht in relatie tot de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden", aldus UCP-woordvoerder Guido van Leemput.

 

De vijf banken zijn Bank Hapoalim, Bank Leumi, First International Bank of Israel, Israel Discount Bank en Mizrahi Tefahot Bank. Alle vijf hebben op verschillende manieren belangen in de nederzettingeneconomie. De Israëlische onderzoeksorganisatie Who Profits beschrijft de betrokkenheid van Israëlische banken in de nederzettingen economie tot in detail in het rapport Financing the Occupation.

 

PGGM is de op één na grootste pensioenuitvoerder in Nederland. PGGM beheert voor meer dan 150 miljard euro aan pensioengelden voor meer dan zeshonderdduizend werknemers in de welzijns- en zorgsector. Na enkele andere vooraanstaande Nederlandse bedrijven zoals DHVHaskoning en Vitens, die eerder dit jaar op basis van internationaal rechtelijke overwegingen een einde maakten aan haar contacten met de nederzettingen, is PGGM de eerste pensioenuitvoerder die tot deze beslissing overgaat.