10 december 2013
 

Waterbedrijf Vitens verbreekt banden met Mekorot 

United Civilians for Peace is verheugd over het besluit van Vitens om haar relatie met het Israëlische staatsbedrijf Mekorot te verbreken. "Vitens hecht groot belang aan integriteit en houdt zich aan (inter)nationale wet- en regelgeving", meldt het bedrijf in een persverklaring.

 

Mekorot is een Israëlisch staatsbedrijf en is betrokken bij de bezetting van Palestina en discriminatie van Palestijnen in Israël. Mekorot pompt water uit de onderaardse Palestijnse aardlagen en levert dat aan illegale Israëlische nederzettingen. In Israël zelf, in de Negev, levert Mekorot juist geen watervoorzieningen aan 45 dorpen waar 160.000 Palestijnse bedoeïenen leven. Dit geeft niet alleen een scheve verhouding in de watervoorziening tussen Israël en de Palestijnen, er is tevens sprake van plundering van natuurlijke hulpbronnen en excessief Israëlisch watergebruik, onder andere in de nederzettingen. Mekorot bevordert hierdoor activiteiten in strijd met mensenrechten en het humanitaire recht.

 

Na overleg met betrokken partijen, waaronder het ministerie van Buitenlandse Zaken, heeft Vitens besloten haar betrokkenheid met Mekorot te beëindigen. Het ontmoedigingsbeleid van Buitenlandse Zaken om geen zaken te doen met Israëlische nederzettingen en bedrijven die daarin werken werpt zijn vruchten af.