3 december 2013
 

Minister Timmermans, geen Nederlandse winst uit bezetting

Minister-president Rutte bezoekt van 7 tot en met 9 december 2013 Israël en bezet Palestina voor de officiële start van de bilaterale samenwerkingsfora met Israël en met bezet Palestina. Hij wordt vergezeld door minister Timmermans van Buitenlandse Zaken en minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Met de ministers reist een handelsdelegatie mee van ongeveer 70 Nederlandse bedrijven en rond de 15 kennisinstellingen onder aanvoering van VNO/NCW-voorzitter Bernard Wientjes.

 

Overeenkomstig Europese richtlijnen ontmoedigt Nederland economische relaties met Israëlische bedrijven die opereren in nederzettingen in bezet Palestina. Volgens Minister Timmermans levert Nederland dan ook geen diensten aan bedrijven die wel zaken willen doen die op een of andere manier gerelateerd zijn aan nederzettingen. Echter, op het programma van de handelsmissie staat een bezoek aan de waterzuiveringsinstallatie Shafdan van Mekorot. Mekorot is een Israëlisch staatsbedrijf en is betrokken bij de bezetting van Palestina en discriminatie van Palestijnen in Israël. Mekorot pompt water uit de Palestijnse onderaardse waterlagen en levert dat aan illegale Israëlische nederzettingen. In Israël zelf, in de Negev, levert Mekorot juist geen watervoorzieningen aan 45 dorpen waar 160.000 Palestijnse bedoeïenen leven. Dit veroorzaakt niet alleen een scheve verhouding in de watervoorziening tussen Israël en de Palestijnen, er is tevens sprake van plundering van natuurlijke hulpbronnen en excessief Israëlisch watergebruik, onder andere in de nederzettingen. Mekorot maakt hierdoor activiteiten mogelijk die in strijd zijn met mensenrechten en het humanitaire recht .

 

Bovendien, zo blijkt, zijn op het Nederland–Israël Samenwerkingsforum bedrijven uitgenodigd die activiteiten in de nederzettingen uitvoeren. Deze bedrijven zijn door Israël uitgenodigd. Via een door Nederland opgezette website kunnen deze bedrijven met Nederlandse bedrijven afspreken om elkaar te ontmoeten. Uit onderzoek van het NRC Handelsblad van 2 december blijkt dat Top Greenhouses ingeschreven staat op deze website. Dit bedrijf is gevestigd in de nederzetting Ariel. Ook voor Trendlines Agtech Mofet, dat werkt vanuit verschillende nederzettingen, wordt bemiddeld via de website. Deze bedrijven staan bovendien op de uitnodigingslijst van werkgroepen en van een receptie van de Nederlandse delegatie.

 

Daarnaast verwijst de website van het Ministerie van Economische zaken naar het Israëlische octrooibureau dat een adres heeft in bezet Palestijns Oost-Jeruzalem. Hiermee verwijst het Ministerie rechtsreeks naar een dienst in een illegale Israëlische vestiging in bezet Palestijns gebied.

 

UCP verwelkomt het Nederlandse beleid om economische relaties met Israëlische bedrijven die opereren in nederzettingen te "ontmoedigen". Nu verwachten wij dat de regering haar woorden om zet in daden. Daarom vraagt UCP de Nederlandse regering om haar verantwoordelijkheid te nemen en haar beleid uit te voeren tijdens het Nederland-Israël Samenwerkingsforum, waardoor handel met of dienstverlening aan de nederzettingen wordt uitgesloten. Hetgeen betekent dat regering het gefaciliteerde bezoek voor het bedrijfsleven aan Mekorot afgelast, de link naar het octrooibureau van de website verwijderd, en dat de bedrijven met activiteiten in nederzettingen buiten het forum worden gehouden.