25 oktober 2013
 

VN-rapporteur: neem maatregelen tegen Dexia Bank

 

Richard Falk, de speciale rapporteur van de VN voor de sinds 1967 bezette Palestijnse gebieden, bepleit maatregelen tegen Dexia Bank uit België. Deze bank heeft via Dexia Israël financiële belangen in de illegale Israëlische nederzettingen in bezet gebied. Frankrijk en België moeten Palestijnen compenseren als zij schade hebben geleden door de hypotheken die Dexia aan kolonisten in de nederzettingen heeft verstrekt. In zijn nieuwe verslag voor de Algemene Vergadering van de VN richt hij zich op internationale medeplichtigheid van het internationale bedrijfsleven aan de bezetting. Een ander hoofdonderwerp van zijn rapport over 2013 is de zeer slechte watervoorziening in de Palestijnse gebieden.

 

In het jaarrapport over 2012 behandelde de Speciale Rapporteur dertien internationale bedrijven die hij medeplichtig achtte aan de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden. Daaronder ook toen al de Belgische Dexia Group. In het jaarrapport over 2013 neemt hij niet alleen de Dexia Bank, maar ook het Amerikaanse vastgoedbedrijf Re/Max International als voorbeeld van medeplichtigheid aan de bezetting. Falk gaat uitvoerig in op de belangen van deze bedrijven en de internationaal rechtelijke mogelijkheden om de medeplichtigheid snel te beëindigen. Hij roept België en Frankrijk, dat Dexia samen in bezit hebben, op het internationaal recht te respecteren en Palestijnen te compenseren. Falk dringt aan op maatregelen van de gehele internationale gemeenschap om de medeplichtigheid van staten en bedrijven aan de Israëlische bezetting te beëindigen. Hij doet daartoe acht aanbevelingen.

 

De negende aanbeveling betreft het beëindigen door Israël van het beleid om Palestijnse burgers het recht op water te onthouden. De Speciale Rapporteur staat uitvoerig stil bij de slechte watervoorziening in de Palestijnse gebieden. In het bijzonder roept hij op tot beëindiging van de vernietiging van wateropslag, zoals bronnen en tanks, op de Westelijke Jordaanoever. De kwaliteit van het water in de Gazastrook is zeer slecht. 90% van het water dat uit een onderaardse zoetwaterlaag wordt opgepompt is ongeschikt voor consumptie als gevolg van vervuiling door ongezuiverd rioolwater en door de aardlaag heen dringend zout zeewater. De Israëlisch blokkade is de oorzaak van deze humanitaire noodsituatie in Gaza.

 

Zie het gehele rapport hier