2 oktober 2013
 

Opgravingen zijn deel bezettingspolitiek Oost-Jeruzalem

“De geschiedenis van Jeruzalem kent veel verschillende perioden, maar de regering van Israël heeft alleen oog voor de Joodse periode.” Dat zegt archeoloog Yonathan Mizrachi, directeur van Emek Shaveh een organisatie van archeologen in Jeruzalem, in de korte film ‘Archaeology in the shadow of the conflict’. Deze Engelstalige UCP-film gaat over de verwevenheid van archeologie met de bezettingspolitiek van Israël in bezet Oost-Jeruzalem. “Die eenzijdige belangstelling voor de Joodse periode verdiept de bezetting van Oost-Jeruzalem.”

 

De opgravingen in geannexeerd Oost-Jeruzalem geven een beeld van het veelzijdige verhaal van de geschiedenis van Jeruzalem. Bijvoorbeeld in Silwan, een Palestijnse wijk in Oost-Jeruzalem, gelegen tegen het oude centrum van de stad. Silwan heeft een complexe geschiedenis van 5000 jaar. Overblijfselen van het bestuur van de legendarische koning David zouden in de grond van Silwan zijn gevonden.  Archeologie speelt een grote rol in het conflict over de toekomst van Jeruzalem.

 

Ahmad Karaem, inwoner van Siwan is gehandicapt sinds hij in 2001 door kogels van een kolonist werd getroffen. Karaem vertelt het verhaal van de Palestijnse bewoners van Silwan die sinds twintig jaar lijden onder de kolonisten en de archeologische opgravingen. De opgravingen hebben geleid tot gedwongen ontruimingen voor Palestijnse bewoners en tot verzakkingen van Palestijnse huizen. In de wijk is een groot aantal orders  tot vernietiging van Palestijnse huizen uitgevaardigd door de Israëlische regering. Doel is de aanleg van  een nationaal park in de wijk, eindigend bij de City of David. Israëlische kolonisten spreken over Silwan als de City of David.

 

De vereniging Emek Shaveh wil een archeologie die eerlijk is over alle tijdvakken van de geschiedenis. Dat inzicht helpt bij tolerantie en respect voor andere culturen. Daarmee wordt een betere toekomst  gecreëerd voor zowel de plaatselijke bevolking als de gehele regio. Zie deze film voor de ondersteuning door Emek Shaveh van de bevolking van Silwan.