9 september 2013

 

Royal HaskoningDHV stopt werk in bezet gebied

Het ingenieursbedrijf Royal HaskoningDHV heeft besloten niet te zullen deelnemen aan een waterzuiveringsproject op de bezette Westelijke Jordaanoever. Haskoning stelt dat het tot die beslissing is gekomen omdat het project tegen het internationaal recht in gaat.

 

De afgelopen weken was er openbare discussie ontstaan over het verzoek van de Nederlandse regering en de voorlopige beslissing van Haskoning om af te zien van het project in Sawahreh Sharqeyeh. Israëlische autoriteiten stellen dat het project ten bate komt van Palestijnen en dat de Palestijnse autoriteit toestemming had gegeven. Diverse vooraanstaande Palestijnse functionarissen, zoals Shaddad Attili het hoofd van de Palestijnse Waterautoriteit, verklaarden dat zij niet akkoord gingen met het project omdat het de Israëlische bezetting verdiept en vooral ten goede komt aan illegale Israëlische nederzettingen.

 

UCP verwelkomt het besluit van Royal HaskoningDHV en beschouwt zowel het besluit van de directie van Haskoning als het actieve ontmoedigingsbeleid van de Nederlandse regering als belangrijke ontwikkelingen naar een beleid van respectering van het internationaal recht in het geval van de Israëlische bezetting. UCP rekent er op dat alle bij de Israëlische bezetting betrokken bedrijven een voorbeeld nemen aan het besluit van Royal Haskoning DHV en afzien van investeringen en werkzaamheden in de bezette gebieden.