24 april 2013 
 

Oproep aan Nederlandse bedrijven: beëindig banden met Israëlische bezetting 

Achttien Israëlische bedrijven leveren producten aan Nederland uit illegale nederzettingen in bezet Palestijns gebied. 38 Nederlandse bedrijven doen zaken met de Israëlische bezetting. Een aantal van hen, waaronder C1000, Jumbo en Kring Apotheken, brengt deze producten op de Nederlandse markt als ‘made in Israel’. Dat blijkt uit het rapport ‘Dutch Economic Links With the Occupation’ van onderzoeksbureau Profundo dat vandaag door Cordaid, ICCO en IKV Pax Christi wordt uitgebracht. De Nederlandse regering stelt op basis van het internationaal recht ondubbelzinnig vast dat de Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied illegaal zijn. Daarom moeten deze handelsrelaties worden stopgezet, aldus de ngo’s. 

 

Het rapport beschrijft de economische betrekkingen tussen Nederlandse bedrijven en de Israëlische bezettingseconomie in de periode 2011- 2012. 13% Van de Israëlische export naar de EU gaat naar Nederland, waarmee ons land Israëls derde exportmarkt is in de Europese Unie. De waarde van de Israëlische export naar Nederland bedroeg in 2012 2,3 miljard dollar. Israël maakt geen onderscheid tussen Israël zelf en illegale nederzettingen. Daardoor is het moeilijk om onderscheid te maken tussen producten uit de nederzettingen en uit Israël.

 

Het is een juridisch principe dat uit iets illegaals niets legaals kan voortkomen. Op basis van dit principe roepen de ngo’s de betrokken Nederlandse bedrijven op om niet langer van de Israëlische bezetting te profiteren door producten uit de Israëlische nederzettingen te verkopen, bij te dragen aan de bouw van de muur of diensten te leveren die de bezetting in stand houden. Cordaid, ICCO en IKV Pax Christi keren zich nadrukkelijk niet tegen producten uit Israël, noch tegen Palestijnse producten. Het probleem zit in producten uit de illegale Israëlische nederzettingen op bezet gebied. 

 

Het rapport laat zien dat er veel voedingsmiddelen worden geproduceerd in de nederzettingen, die als ‘made in Israel’ worden verkocht in Nederlandse supermarkten. Het gaat om dadels, druiven, granaatappels, amandelen, olijven, nectarines, meloenen en komkommers. Ook snijbloemen die naar Nederland worden geëxporteerd komen vaak uit de nederzettingen.

 

De Europese Unie en de Nederlandse regering moeten hun politieke afkeuring van de nederzettingen vertalen in concrete handels- en investeringspolitiek. Etikettering is een goede tussenstap, maar de betrekkingen met nederzettingen moeten worden beëindigd. De drie organisaties roepen bedrijven op om dit met spoed te doen. Alleen zo blijft de tweestaten-oplossing binnen bereik. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt niet alleen bij de minister. Ook bedrijven moeten hieraan bijdragen door hun investerings-, invoer- en verkoopbeleid aan te  passen, aldus Cordaid, ICCO en IKV Pax Christi.

 

Zie hier het rapport