30 oktober 2011

 

Europese NGO’s: ”EU ondermijnt vredesproces door handel met Israëlische nederzettingen”

 

Vandaag verschijnt het rapport “Trading Away Peace: How Europe Helps Sustain illegal Israeli settlements”. Het wordt uitgebracht door een coalitie van 22 West-Europese NGO’s. Onder hen de drie Nederlandse NGO’s IKV Pax Christi, ICCO en Cordaid. United Civilians for Peace geeft het door hen uitgegeven persbericht hier weer. 

 

Het importbeleid van de Europese Unie belemmert het vredesproces tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit. Het rapport stelt dat de EU met een import uit de illegale nederzettingen op de West-Bank ter waarde van 230 mln. euro op jaarbasis haar eigen politieke uitspraken over internationaal recht en de gewenste tweestatenoplossing ondermijnt. “Dit baanbrekende rapport geeft een aantal concrete maatregelen die de EU en haar 27 lidstaten zouden moeten nemen om de geloofwaardigheid van de EU te herstellen en de nederzettingenpolitiek tot staan te brengen” stelt oud-minister van Buitenlandse Zaken en oud-Eurocommissaris Hans van den Broek in het voorwoord. “Deze aanbevelingen verdienen een serieuze beschouwing op het allerhoogste niveau.”

 

Trading Away Peaceis het eerste onderzoek dat importcijfers uit Israëlische nederzettingen en van de Palestijnen vergelijkt. De EU stelt dat nederzettingen illegaal zijn volgens het internationaal recht, een blokkade voor vrede vormen en een bedreiging van de tweestatenoplossing. Desondanks blijft de EU een belangrijke exportmarkt voor producten uit de nederzettingen en houdt daarmee hun levensvatbaarheid in stand.

 

De EU importeert vijftien maal meer uit Israëlische illegale nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden dan goederen van de Palestijnen zelf. De geschatte waarde van goederen uit nederzettingen naar de EU bedraagt 230 miljoen euro per jaar. De import van Palestijnse producten in de EU is 15 miljoen euro per jaar. Onder de producten uit de nederzettingen die in Europa te koop zijn behoren dadels, druiven, citrusvruchten, groenten, wijn, cosmeticaproducten van Ahava, apparatuur van Soda Stream en plastic tuinmeubels van Keter.

 

Eén van de in het rapport voorgestelde maatregelen is het duidelijke etiketteren van producten uit de nederzettingen. Cordaid-woordvoerder Willemijn Leenhouts licht –mede namens ICCO en IKV PaxChristi - toe: “De EU onthoudt consumenten informatie over de precieze afkomst van producten. Dat is in strijd met de eigen richtlijnen. Duidelijke etikettering voorkomt dat Europese consumenten ongewild goederen uit de nederzettingen kopen. Richtlijnen daarover bestaan al in Groot-Brittannië en Denemarken. Het wordt hoog tijd dat dat ook in Nederland gebeurt.”

 

Het rapport vindt u hier.


 

 

16 juni 2011

Investeringen in nederzettingen obstakel voor tweestatenoplossing

 

Woensdag 15 juni hebben vier maatschappelijke organisaties, verenigd in United Civilians for Peace (UCP), hun werk in Israel en de bezette Palestijnse gebieden toe kunnen lichten in een speciale zitting van de kamercommissie van Buitenlandse Zaken in de Tweede Kamer. Dit op verzoek van de UCP-organisaties en onder voorzitterschap SP-Kamerlid Harry van Bommel.

 

UCP-voorzitter Karimi: "We hebben de Kamer uitgenodigd rechtstreeks het gesprek met ons aan te gaan en niet via kamervragen met ons te communiceren. De directeuren Karimi (Oxfam Novib), Grotenhuis (Cordaid), Verweij (ICCO) en Gruiters (IKV Pax Christi) waren dus verheugd dat zij hun werk in Israel en de bezette gebieden tijdens deze zitting konden toelichten. Werk waarover met enige regelmaat kamervragen worden gesteld.

 

De aanwezige kamerleden spraken grote waardering uit voor het werk van de organisaties in het algemeen. Natuurlijk werden ook kritische vragen gesteld en die werden in alle openheid bediscussieerd.

 

UCP zet zich in voor een rechtvaardige en vreedzame oplossing van het Israëlisch-Palestijns conflict, waarbij de rechten en belangen van burgers centraal staan. De uitgangspunten zijn het internationale recht en de mensenrechten. Een verdere polarisatie biedt geen oplossing voor het conflict.

 

UCP-organisaties steunen partners die in hun werk bijdragen aan een rechtvaardige vrede en ontwikkeling. UCP levert kritiek op overheden of partijen die mensenrechten schenden en een vreedzame oplossing in de weg staan. Oproepen tot geweld en racisme horen daar niet in thuis. De erkenning van de staat Israel binnen de grenzen van 1967 staat wat UCP betreft niet ter discussie.

 

De Nederlandse regering spreekt zich uit voor een tweestatenoplossing met de 1967 grenzen als uitgangspunt. UCP-voorzitter Karimi: "Als de Nederlandse regering dat serieus meent is een sterkere opstelling nodig over zaken die het bereiken van een tweestatenoplossing direct in de weg staan, zoals de bouw van de muur en de investeringen in de nederzettingen."

 

Uit onrecht kan geen recht voortkomen, zo is de stellige overtuiging van alle UCP-leden.

 

 

 

Op onze nieuwe site staan twee thema’s centraal:

 

  1. Uit onrecht kan geen recht voortkomen, daarom pleit UCP voor eerlijke handel met de bezette Palestijnse gebieden en Israël: profiteer niet van de bezetting!

 

  1. De bescherming van mensenrechtenverdedigers in Israel en de bezette Palestijnse gebieden.

 

In september trokken we door Nederland en spraken we op scholen, universiteiten, in zaaltjes en in filmhuizen over mensenrechtenverdedigers in Israel en de bezette Palestijnse gebieden; Tijdens deze week riepen we iedereen op om in actie te komen. Meer dan honderd mensen gaven aan deze oproep gehoor door een brief te schrijven aan Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal om daarin hun zorgen te uiten. In reactie hierop vroeg de Minister ons zijn reactie op onze website te plaatsen. Lees zijn brief op onze website.

 

Met trots presenteren we het boek Mijn Ziel houdt stand en wacht op mij”.waarin Frank van Lierde 9 mensenrechtenverdedigers interviewt over hun dagelijkse zorgen, hun doorzettingsvermogen en hun visie op de toekomst. U kunt dit boek bestellen: Maak 15 Euro over op rekeningnummer 67.67.61.046 t.n.v. Stichting ICCO te Utrecht o.v.v. UCP boek Frank van Lierde. Vermeld uw naam en adres.Als u zich voor december op onze nieuwe website aanmeldt als United Civilian, krijgt u het boek cadeau.

 

U mag ons vanzelfsprekend ook financieel een hart onder de riem steken en uw gift aan ons overmaken via rekeningnummer 67.67.61.046 t.n.v. Stichting ICCO te Utrecht o.v.v. UCP

 

Kijk op de site en maak je zichtbaar voor vrede, doe mee, samen staan we sterker!

 

Namens alle UCP-leden: Cordaid, ICCO, IKV Pax Christi en Oxfam Novib, 10 november 2011