Oost-Jeruzalem

Na de 6 daagse oorlog in in 1967 annexeert Israël Oost-Jeruzalem: 70,5 km² grond, inclusief 28 Palestijnse dorpen. Deze annexatie is in strijd met het internationaal recht en wordt niet erkend door de VN-Veiligheidsraad of VN lidstaten. Oost-Jeruzalem is dus nog steeds bezet Palestijns gebied. Desondanks heeft Israël sindsdien 35% van Oost-Jeruzalem onteigend voor de bouw van Israëlische nederzettingen. Palestijnen daarentegen krijgen sporadisch een bouwvergunning. Daarom bouwen veel Palestijnen zonder vergunning om toch aan hun huisvestingsbehoeften te voldoen. Minstens zestigduizend mensen lopen hierdoor het risico dat hun woning wordt gesloopt. Sinds 1967 hebben de Israëlische autoriteiten tweeduizend woningen van Palestijnen in Oost-Jeruzalem vernield, 689 hiervan tussen 2000 en 2009. Vijfduizend Palestijnen in Oost-Jeruzalem hebben een huisvernietigingsbevel op zak. Hen wacht hetzelfde lot.

 

Het vernietigende effect van de huizensloop is groot voor de slachtoffers: psychologische stress, zware boetes en soms gevangenisstraf opgelegd door de Israëlische autoriteit. Vaak draaien de slachtoffers zelf op voor de kosten van de sloop van hun eigen huis.

 

In juli 2002 begon Israël met de bouw van een muur van 168 km rond Jeruzalem. Sindsdien kunnen Palestijnen zich nauwelijks verplaatsen tussen Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever, waardoor het economisch leven (industrie, diensten en landbouw) in Oost-Jeruzalem uitdooft. Tussen 2000 en 2008 moesten, volgens de Verenigde Naties, 280 commerciële Palestijnse zaken de deuren sluiten. Hierdoor werden opnieuw vele Palestijnen afhankelijk van buitenlandse fondsen.

 

De infrastructuur in Oost-Jeruzalem is verwaarloosd. Meer dan de helft van de Palestijnse inwonenden van Oost-Jeruzalem beschikt niet over een goede verbinding met het waternetwerk. Oost-Jeruzalem kampt bovendien met een tekort van duizend klaslokalen.

 

Tegelijkertijd worden de nederzettingen rondom Jeruzalem uitgebreid en door een tramlijn met elkaar verbonden. De Franse bedrijven Veolia en Alstom werken aan deze tramverbinding. Daartegen is veel protest gerezen, onder andere vanuit de Palestijnse Autoriteit. Toch bouwt Israël door op het land van haar buren.

 

 

 

Lees meer over Oost-Jeruzalem

ACRI feiten en cijfers
VN OCHA kaart Oost-Jeruzalem
VN OCHA factsheet Sheikh Jarrah
VN OCHA rapport over de humanitaire situatie in Oost-Jeruzalem
B’tselem over Oost-Jerusalem