Blokkade Gaza

De Gazastrook heeft een oppervlakte van ongeveer 360 km² (iets kleiner dan Zuidelijk Flevoland), naar schatting wonen er 1,5 miljoen Palestijnen. De bevolkingsdichtheid in de Gazastrook is meer dan 3500 personen per vierkante kilometer en daarmee een van de hoogste ter wereld.

 

Sinds de bezetting in 1967 kampt de Gazastrook met grensafsluitingen waarbij het komen en gaan van burgers en goederen door Israël wordt gecontroleerd. In 1989 richtte Israël strenge grensblokkades op. De totale afsluiting die vandaag de dag de norm is, werd voor het eerst toegepast in 1996. In juni 2007, na de overname van de Gazastrook door Hamas, verklaarde Israël Gaza als vijandige entiteit en riep een boycot uit. De VN Mensenrechtenraad, Amnesty International en het Internationale Rode Kruis beschouwen de blokkade van Gaza als een collectieve bestraffing van de burgerbevolking. Speciaal VN-rapporteur Richard Falk noemt de blokkade een ‘misdaad tegen de menselijkheid’.

 

De blokkade heeft de Gazaanse economie vernietigd. De Wereld Bank beschrijft de situatie als één van de ergste economische depressies van de recente geschiedenis. De blokkade veroorzaakt grote tekorten aan basisvoorzieningen zoals voedsel en medicijnen. In Gaza heerst een humanitaire crisis, waarbij 80% van de bevolking afhankelijk is van voedselpakketten van de VN. Bovenop deze crisis lanceerde Israël op 27 december 2008 een grootschalig militair offensief van 23 dagen waarbij bijna 1.400 Palestijnen om het leven kwamen, en 14 Israëlische soldaten zijn gedood,en waarbij het Israëlische leger huizen, scholen, en ziekenhuizen in Gaza bombardeerde. Van wederopbouw is geen sprake zolang de blokkade niet wordt opgeheven, omdat bouwmaterialen niet ingevoerd mogen worden van de Israëlische autoriteiten.

 

De blokkade heeft tot gevolg dat het grootste deel van de bevolking Gaza nog nooit uit heeft kunnen reizen. De bevolking van Gaza zit vast in een openlucht gevangenis.

 

De helft van de bevolking van Gaza is onder de 15 jaar. Deze kinderen zijn op grote schaal blootgesteld aan geweld: 91,4% was getuige van bombardementen; 63,9% zag hoe naburige huizen werden beschoten door tanks en zware artillerie, 32,2% aanschouwde de vernietiging van zijn of haar eigen huis en 21,7% zag door geweld een naast familielid om het leven komen. De traumatisering van deze toekomstige generatie is voor ons een grote zorg.

 

 

 

Lees meer over de blokkade van Gaza

Gisha’s publicaties
VN OCHA factsheet over de humanitaire situatie in Gaza
VN OCHA factsheet over de electriciteitscrisis in Gaza
VN OCHA kaarten met bewegingsvrijheid beperkende maatregelen op de Westelijke Jordaanoever en Gaza
VN OCHA info over grensovergangen Gaza

Rapport Failing Gaza: No rebuilding, no recovery, no more excuses.