Bewegingsvrijheid

Palestijnen in Gaza en de Westelijke Jordaanoever kunnen niet vrij reizen. Ze mogen niet op de tram naar Oost-Jeruzalem of naar Israël, of zomaar de grens over naar Jordanië. Op veel plekken staan checkpoints waar het Israëlische leger de Palestijnen controleert. Israëli’s kunnen wel vrij de grenzen over. Voor de Israëlische kolonisten in de Westelijke Jordaanoever zijn aparte wegen gebouwd waar de Palestijnen niet over mogen rijden.

 

Sommige gebieden zijn ‘gesloten militaire zones’ of bestemd voor de bouw van Israëlische nederzettingen. Ondertussen bestaat 40% van de bezette Westelijke Jordaanoever uit Israëlische infrastructuur (nederzettingen, militaire bases, door Israël benoemde natuurreservaten, wegen die alleen toegankelijk zijn voor Israëliërs, door Israël gebruikte landbouwgrond, de muur): verboden gebied voor Palestijnen.

 

De opdeling van de Westelijke Jordaanoever in soms piepkleine enclaves en de afsluiting van Gaza heeft grote humanitaire en economische gevolgen voor de Palestijnen die hier leven.

 

 

Lees meer over bewegingsvrijheid

VN OCHA kaarten met bewegingsvrijheid beperkende maatregelen op de Westelijke Jordaanoever en Gaza
VN OCHA interactieve kaart
VN OCHA kaart met de route van de muur
VN OCHA rapport over de impact van de muur op Jeruzalem
VN OCHA rapport over bewegingsvrijheid op de Westelijke Jordaanoever

UCP folder Introductie over de muur