Archeologie in Silwan

Silwan is een Palestijnse wijk in Oost-Jeruzalem vlak bij het oude centrum van de stad. In zijn bodem verbergt de wijk een complexe geschiedenis van 5000 jaar. De archeologische opgravingen in het door Israël geannexeerde Oost-Jeruzalem zouden een goed beeld kunnen geven van het veelzijdige verhaal van de geschiedenis van Jeruzalem. De geschiedenis van Jeruzalem kent immers veel verschillende perioden. De regering van Israël heeft echter alleen oog voor de Joodse periode. Overblijfselen van het bestuur van de legendarische koning David zouden in de grond van Silwan zijn gevonden.
 
Silwan lijdt twintig jaar onder de kolonisten en de archeologische opgravingen. Archeologie speelt  dus ook een grote rol in het conflict over de toekomst van Jeruzalem. De opgravingen hebben geleid tot gedwongen ontruimingen voor Palestijnse bewoners en tot verzakkingen van Palestijnse huizen. In de wijk is een groot aantal orders  tot vernietiging van Palestijnse huizen uitgevaardigd door de Israëlische regering. Doel van opgravingen is de aanleg van  een nationaal park in de wijk, eindigend bij de City of David. Israëlische kolonisten spreken over Silwan als de City of David.

 

In de korte Engelstalige UCP-film ‘Archaeology in the shadow of the conflict’ vertelt archeoloog Yonathan Mizrachi, directeur van de organisatie Emek Shaveh, het verhaal van de opgravingen. Ahmad Karaem vertelt het verhaal van de inwoners van Siwan. Karaem is gehandicapt sinds hij in 2001 door kogels van een kolonist werd getroffen. De film is het verhaal van de verwevenheid van archeologie met de bezettingspolitiek van Israël in bezet Oost-Jeruzalem. Zie de film hier.

 

 

 

 

Lees meer over archeologie

Artikel uit het Nederlands Dagblad over Emek Shaveh.