23 oktober 2008

Zweedse sleutelfabrikant trekt fabriek terug uit nederzetting

Het Zweedse bedrijf Assa Abloy, de grootste slotenfabrikant ter wereld, heeft dinsdag verklaard haar fabriek in een Israëlische nederzetting te verplaatsen. De Israëlische fabriek Mul-T-Lock, in 2000 aangekocht door het Zweedse Assa Abloy, ligt in de industriële zone Barkan, nabij de nederzetting Ariel op de Westelijke Jordaanoever. Assa Abloy besloot haar fabriek te verplaatsen nadat de Church of Sweden, Diakonia en SwedWatch een kritisch rapport uitbrachten over de fabriek in Barkan.

 

Church of Sweden, Diakonia en SwedWatch gaven in het rapport aan dat Assa Abloy met haar fabriek in Barkan voorbij gaat aan het internationale humanitaire recht. Door haar fabriek in een Israëlische nederzetting te vestigen, droeg het bedrijf bij aan het voortduren van het menselijke lijden van zowel Israëliërs als Palestijnen, aldus het rapport. De nederzettingen zijn illegaal volgens het internationale recht, en staan een duurzame vrede tussen Israëliërs en Palestijnen in de weg.

 


 

Lees het persbericht dat Diakonia verstuurd heeft over het rapport: 'Swedish Company Assa Abloy owns factory in illegal settlement'.

Lees het rapport van Church of Sweden, Diakonia en SwedWatch: 'Illegal Ground - Assa Abloy’s business in occupied Palestinian territory'.

Lees het persbericht van Associated Press over het vertrek van Assa Abloy uit Barkan: 'Lock maker Assa Abloy to move West Bank plant'.